Laat hieronder uw gegevens achter, en u krijgt van ons een gratis en vrijblijvend ontwerp van uw speelkaarten toegestuurd. Upload uw logo, bij voorkeur als EPS of PDF.

    Geschiedenis van de speelkaart.

    De oudste sporen van het kaartspel in Europa dateren uit de periode 1370-1400, met één vroegere vermelding van kaarten in Italië in 1299. Een Spaans document uit 1371 refereert eraan als ‘naipes’, wat thans nog het Spaanse woord is voor speelkaarten. De Duitse monnik Johannes von Rheinfelden uit Bazel beschrijft in 1377 een spel. De stad Florence in 1376 en de Duitse stad Regensburg in 1378 stellen een verbod op kaartspelen in. in de Lage Landen dateert uit de oudste vermelding uit 1379.

    De eerste Europese speelkaarten werden met de hand gemaakt. Deze kaarten waren duur en exclusief. Met de uitvinding van de boekdrukkunst werd het mogelijk goedkoper en in grotere hoeveelheden te produceren, wat dan ook meer en meer gebeurde. Daarbij bestond een grote variëteit aan speelkaarten, aantallen en gebruikte symbolen.

    In het algemeen zijn steeds vier verschillende groepen symbolen te onderscheiden. Zij worden verondersteld de vier standen te symboliseren.

    • Bekers of harten symboliseren de geestelijke stand.
    • Zwaarden, schoppen of pieken symboliseren de adel of militaire stand.
    • Munten, cirkels, bellen, pompoenen, ruiten of koeken symboliseren de kooplieden.
    • Polostokken, staven, knotsen, eikels of klaveren de boeren.

    De huidige in West-Europa en de Verenigde Staten gehanteerde set kaarten is gebaseerd op het Franse spel zoals dat circa 1480 werd vastgesteld. In het Franse standaardkaartspel zijn de eerder gebruikte ridders vervangen door vrouwen en wordt gebruikgemaakt van de vier tegenwoordig nog gebruikte gestileerde symbolen ♠ ♥ ♦ ♣. Het spel zit nog steeds vol middeleeuwse symboliek.

    Spreekt men over Franse kaarten, dan bedoelt men de gebruikelijke kaarten met schoppen, harten, enz., of de Franse variant ervan, met de namen van de afgebeelde personen en de letters R (Roi), D (Dame), V (Valet). De Engelse (K (King), Q (Queen), J (Jack)), de Duitse K (König), D (Dame), B (Bube) en Nederlandse (H (Heer), V (Vrouw), B (Boer) met afbeeldingen van gebouwen op de azen) kaarten zijn varianten van de Franse kaarten.

    In Engeland zijn vooral de “Engelse kaarten” in gebruik. Dit zijn de kaarten waarbij de personen meer gestileerd zijn. De afgebeelde personen zijn uit de Engelse geschiedenis, in tegenstelling tot de ‘Franse kaarten’, zie hieronder:

    In Frankrijk is het sinds de zestiende eeuw gebruik dat de namen van de afgebeelde personen op de kaarten staan. Aanvankelijk was daar enige variatie in, maar sinds het einde van de zeventiende eeuw zijn het steeds dezelfde namen. Ze zijn gedeeltelijk afgeleid van de zogenaamde Negen Besten. In tegenstelling tot wat men zou verwachten zijn het geen historische echtparen: Rachel was niet de vrouw van Caesar en Hector was geen knecht van hen. Sterker nog: de vrouwen zijn geen koninginnen. Ook uit de afbeelding op Engelse kaarten valt iets af te leiden (schoppen heer draagt een harp, het attribuut van David).

    Kaarten als gokspel

    Kaarten wordt vaak gedaan om geld. Door het kans element is het dan deels een kansspel, maar behendigheid speelt, afhankelijk van het spel, ook min of meer mee. Juridisch wordt een kaartspel om geld vaak beschouwd als kansspel. Dit heeft consequenties voor legaliteit en kansspelbelasting.

    Kaartspellen zijn altijd geschikt geweest om te gokken. Het hoogte- of dieptepunt van het gokken werd in het 18e-eeuwse Europa bereikt. Lodewijk XIV moedigde zijn hovelingen aan om grote bedragen te spelen. Kaartavonden, met de mogelijkheid om zich te ruïneren, kwamen in de mode. Dat trok beroepsspelers en valsspelers aan, een bekende speler was Giacomo Casanova. In zijn memoires wordt melding gemaakt van basset, piket, biribi, whist, quinze en vooral van het geestloze, maar zeer populaire faro. In zijn memoires noemt Casanova het kaartspelen “een kansspel dat iedereen ruïneert die eraan deelneemt”.

    Speelkaarten bestaan zo’n 2000 jaar en doen het nog altijd goed. Kaarten zijn tijdloos, je ziet ze overal: thuis, in de kantine op het werk of school en in de kroeg.

    Daarom zijn speelkaarten, bedrukt met uw logo zo’n geweldig relatiegeschenk. Zo brengen ze mensen van alle generaties bij elkaar. Ook u en uw klanten!

    De kwaliteit van onze speelkaarten zorgt voor een langdurige exposure van uw bedrijf of instelling.
    Redkey laat de speelkaarten produceren bij de grootste fabriek van van speelkaarten ter wereld. Zij hebben de hoogste kwaliteit en zorgen daarom voor een lange tijd speelplezier. We doen geen consessies aan kwaliteit. De ervaring leert dat goedkope speelkaarten vele irritaties opleveren bij de gebruikers. Dat willen wij dus  uw merknaam niet aan doen!

    Daarom zijn Redkey speelkaarten een gewild cadeau. Ideaal om thuis een potje te bridgen of te jokeren. Ook in de cafe’s en kroegen wordt al eeuwen lang gekaart. Zorg ervoor dat uw bedrijf overal opvalt. Laat Redkey daarom uw eigen speelkaarten verzorgen.